Waarom deze verkiezing?

De directe aanleiding was een gesprek dat wij (Ria Kerstens, Jos Hazebroek en Sander Vrugt van Keulen) met elkaar hadden over coaching en de kwaliteit daarvan.  Wat is nu een goede coach? En hoe kun je nou een goede coach onderscheiden van de rest? Hoe kun je nu (potentiële) klanten bewust maken van het dat er kwaliteitsverschil is?

Een goede coach is allereerst een expert op zijn of haar vakgebied; maar het resultaat van de coaching wordt met name bepaald door de manier waarop hij/zij die expertise als coach inzet. Hoe stelt de coach zich op ten opzichte van zijn cliënt; beseft hij welke invloed zijn opstelling kan hebben op de ander en hoe gaat hij daarmee om; hoe serieus gaat hij om met zijn eigen sterke en minder sterke eigenschappen.

Er lopen vele goede coaches in onze samenleving rond, zowel professionele coaches als mensen die zich bij tijd en wijle lenen voor een goed gesprek met de buurman/ -vrouw of met een goede kennis en daarmee de inzet van een professionale coach overbodig maken.

Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat er dan wel veel verschillende typen coaches zijn, maar dat zij zich allen op een eenzelfde manier verhouden tot de klant: ze staan naast de klant. Daarmee is de volgende omschrijving van toepassing op elke coach:

“Coachen is een vorm van (professionele) begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen.”

Want we moeten het ook niet overdrijven, lang niet iedereen heeft de hulp en begeleiding van een professionele coach nodig om zijn probleem het hoofd te kunnen bieden. De verkiezing van de CoachingProfessional van het Jaar is bedoeld om de professionele coaches  een podium te geven en verkiezing van de Steunpilaar van het Jaar om het belang van professionals te relativeren omdat de hulp van iemand die oprechte belangstelling heeft in bepaalde gevallen zeer zeker ook kan voldoen.

Of zoals wij het als organisatie van deze verkiezing hebben omschreven in artikel 10 (Doel) van het Protocol Coaching Professional van het Jaar: “Het doel van de organisatie van de verkiezing is het op een laagdrempelige en kosteneutrale manier vergroten van het kwaliteitsbewustzijn van de (potentiële) klanten van coachingDaarbij denken wij dat het naast certificering zeer zinvol is om gecoachten en vakgenoten naar hun ervaringen te vragen en de Coaching Professional van het jaar juist door vakgenoten te laten kiezen.” 

Zoeken en vinden!

picture

Blijf op de hoogte!

Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

Logo ‘s ontworpen door:

  Digitaal portfolio #CoachProf12 mogelijk gemaakt door:

Het laatste nieuws in je mailbox:

Wat wordt er over ons gezegd op twitter?

Meest recente 5 berichten

Laatste nieuws